NGDM '11
Next Generation Data Mining Summit:
Ubiquitous Knowledge Discovery for Energy Management in Smart Grids and
Intelligent Machine-to-Machine (M2M) Telematics

September 4, 2011
Athens, Greece

 

 

 

07:30 -

Registration desk open

 

08:00 - 08:15

Welcome by Prof. Hillol Kargupta,

President of KD2U and chair of NGDM 2011

UMBC and Agnik LLC.

15 min

Session 1:  Smart Grids

Chair: Hillol Kargupta

08:15 - 09:00

Smart grid data management and mining,

Georges Hebrail, TELECOM ParisTech and EDF

45 min

09:00 - 09:25

Fault Diagnosis in Smart Grid of PhotoVoltaic Plants (pdf) , A. Appice, A. Ciampi, A. Muolo, L. Longo, A. Lanza, D. Malerba

25 min

09:25 - 09:50

Distributed Clustering for Smart Grids. (pdf) P. Rodrigues and J. Gama

25 min

09:50 - 10:15

Coffee break

25 min

Session 2: Smart Grids

Chair: Katharina Morik

10:15 - 11:00

Data Mining Challenges for Smart Grids, José Nuno Fidalgo

45 min

11:00 - 11:25

Blueprinting a Java-based Automated Demand Response System and Smart Grid Setup for Next Generation Data Mining Research (pdf) , R. Pedersen and K. Morik

25 min

11:25 - 11:50

Analog Method for Collaborative Very-Short-Term Forecasting of Power Generation from Photovoltaic Systems (pdf) , V. Gomez, G. Hebrail, L. Dubus, V. Leboucher, C. Chaussin.

25 min

11:50 - 12:20

Optimal dispatch of distributed energy resources in smart-grids: challenges of energy efficient regulation, (pdf) E. Riva Sanseverino

30 min

12:30 – 12:45

Distributed Power Prediction for Sustainable Smart Grids, R. Das and H. Kargupta

25 min

12:45 - 13:45

Lunch break

 

 

 

Session 3: Machine-to-Machine Telematics

Chair: Joao Gama

13:45 - 14:30

Local Inference in Massively Distributed Systems, Michael May

45 min

14:30 - 14:55

Vehicle Failure Prediction using Warranty and Telematics Data (pdf) , M. Last

25 min

14:55 - 15:20

Challenges for Data Mining on Sensor Data of Interlinked Processes (pdf) , M. Stolpe and K. Morik, B. Konrad, D. Lieber, J. Deuse

25 min

15:20 - 15:45

Usage-based Insurance and Ubiquitous Data Mining, H. Kargupta

25 min

 15:45 -- 16:15

Coffee break

 30 min

 

Session 4: MODAP session

Chair: Yucel Saygin

 16:15 -- 17:00   Wei Fan, IBM T. J. Watson  45 min

17:00 - 17:45

 Vipin Kumar, Univ. of Minnesota

Understanding Climate Change: challenges and opportunities for Data Mining

45 min

17:45 - 18:00

Overview of the MODAP Project, Yucel Saygin, Sabinci University

15 min

18:00 - 19:00

NGDM PANEL: Next Generation of Data Mining Challenges for Smart Grids & M2M Telematics

Georges Hebrail, Joao Gama, Katharina Morik, Michael May. Moderator: Hillol Kargupta

1 hr

19:00 - 20:30

Opening of the Demo session and of the reception in the roof garden

 

Demo: Rasmus Pedersen

1 hr and 30 min